Jazz-Pop-Rock

Ben je eerder geïnteresseerd in de meer hedendaagse muziekvormen zoals Jazz, Pop en Rock? Kies dan voor deze opleiding en krijg vakken zoals instrument (Basgitaar, Elektrische Gitaar, Drums, Zang, Toetsen, Trompet en Saxofoon), Muziekleer en Groepsmusiceren.

Misschien sta jij in juni wel op Genk on Stage met je Academieband???

In de Middelbare Graad volg je 1 uur Instrument, 1 uur Muziekleer, en 1 uur Groepsmusiceren (instrumentaal of vocaal).

In het vak Groepsmusiceren Jazz-Pop-Rock werken we in kleinere ensembles aan de pop, rock en jazz songs zoals je ze op de radio hoort ziet op TV. Je leert nummers coveren, bewerken en uitvoeren onder vleugels van docenten die allemaal in deze wereld thuis zijn. Zo leer je ook beter luisteren naar elkaar, wat andere instrumenten doen, tips & tricks om beter te spelen, enz…

Met onze Jazz-Pop-Rock afdeling doen we tijdens het schooljaar verschillende concerten waaraan jullie kunnen meewerken. Zo ontwikkelen jullie ook echte podiumervaring!

Muziekleer wordt in de derde graad van het eerste tot het derde jaar 1u per lesweek ingericht. In Muziekleer leer je de basisprincipes van het leren spelen, horen en herkennen van akkoorden. De cursus is zo praktisch mogelijk gericht dat iedere student ongeacht het instrument er heel veel speelplezier zal kunnen uit putten. Per jaar leggen we andere accenten:

  • Muziekleer Jazz-Pop-Rock eerste jaar:

Het vormen, herkennen (Ear training) en spelen van akkoorden/drieklanken in majeur en mineur(via iPad al of niet van de academie). Analyse van popnummers (akkoorden, vormschema’s, toontrappen) waardoor de studenten zelfstandig leren werken naar ensemble en instrumentles toe. Ritmeklas: hier leren we alles over timing en subdivisie. (herkennen van ritmische patronen, beatboxen body percusion , …). Leren spelen met toonladders naar improviseren toe.

Ook onderdelen als ‘omgaan met stress’ ‘soundchecken’ en oefentips komen aan bod.

  • Muziekleer Jazz-Pop-Rock tweede jaar:

De vierklanken zijn een uitbreiding op het 1ste jaar. Hoe kunnen we meerklanken maken in majeur en mineur. Maken van leadsheets naar ensemble toe. Herkennen van vormschema’s (vb blues, I IV V)

Ritmeklas: zowel binair (pop) als ternaire (swing) ritmes kunnen klappen, Latino en onafhankelijkheid training. Uitbreiding klankleuren via tensions (leren horen en herkennen)

  • Muziekleer Jazz-Pop-Rock derde jaar:

Leren herkennen van muziekstijlen binnen pop en jazz. Hoe werken de instrumenten die binnen P&J gebruikt worden. Algemene geschiedenis van Pop en Jazz muziek tot de dag van vandaag en morgen.

Kijk hier naar de uurroosters Muziekleer en Groepsmusiceren Jazz-Pop-Rock voor 2022-2023.