Basgitaar Jazz-Pop-Rock

Bespelen

De snaren bespeel je met je vingers of een plectrum. Met de andere hand druk je de snaren tegen de hals om andere noten te krijgen. De basgitaar klinkt laag en vormt in een band het cement tussen de drummer en de rest van de band. Om laag te kunnen klinken is een basgitaar groter dan een gitaar. Er zijn maar 4 of 5 snaren en die zijn veel dikker dan op een gitaar. Je speelt meestal één noot tegelijk, dus geen akkoorden.

Kopen of huren

Basgitaren koop je al voor iets meer dan €100. Die voldoen vaak al voor een beginner. Je hebt echter ook een versterker nodig. Er zijn startersets (basgitaar met versterker en kabel) vanaf €140. Die bevatten kleine versterkers die heel goed zijn voor thuis. Als je in een band gaat spelen zal je een grotere nodig hebben. Voor rond de €400 zijn al heel mooie instrumenten te krijgen. Voor echt goede basgitaren ben je minstens €1000 kwijt. 

Een basgitaar huren in de academie kan niet.

Toekomst

In de academie hebben we een aantal bands die altijd staan te springen om bassisten. Ook buiten de academie is het gemakkelijk om in een band te komen. Er zijn weinig bassisten dus ze zijn veel gevraagd. Als je goed genoeg bent kan je ook als freelance beroepsmuzikant aan de slag.

Lessen

De lessen zijn erop gericht je op een praktijkgerichte manier tot een zelfstandig functionerende bassist te maken. Je leert het instrument te bespelen waarbij de technische moeilijkheidsgraad steeds hoger wordt en je leert hoe je jouw baslijnen kan invullen in dienst van het muzikale geheel.

Leerkracht

Je krijgt les van Rob Zeguers.