Contrabas Jazz-Pop-Rock

Bespelen

Een contrabas is zo groot dat je er bij moet staan of op een kruk moet zitten. Je speelt er op door de snaren te plukken met je vingers of aan te strijken met een strijkstok. Met de andere hand druk je de snaren in om andere noten te spelen. Op een contrabas speel je jazz (plukken) of klassiek (strijken). Van alle strijkinstrumenten klinkt de contrabas het laagst.

Kopen of huren

Een contrabas kopen is altijd duur. De goedkoopste bassen kosten ongeveer €1000, voor jazz zijn ze zeker geschikt. Je zal hoogstwaarschijnlijk een elementje nodig hebben om het geluid te versterken. Goede bassen van echt hout worden steeds meer waard naarmate ze ouder zijn. Een tweedehands instrument hoeft dus niet goedkoper te zijn. Er moet ook een strijkstok bij, ook als je jazz wil leren. In de academie kan je contrabassen met strijkstok huren. Ook buiten de academie kan je huren.

Toekomst

Als jazzbassist is er plaats in de ensembles van de academie. Er zijn weinig bassisten dus ze zijn veel gevraagd. Jazzbassisten kunnen later terecht in het jazz-circuit. Als je goed genoeg bent kan je ook als freelance beroepsmuzikant aan de slag. 

Lessen

De lessen zijn erop gericht je op een praktijkgerichte manier tot een zelfstandig functionerende bassist te maken. Ook jazzbassisten leren eerst strijken om zo het spelen van de goede toonhoogte van de noten te kunnen oefenen. Als je het instrument enigszins hebt leren kennen leer je met behulp van theorie je eigen baslijnen te creëren en walking bass te spelen.

Leerkrachten

Je krijgt les van Rob Zeguers.