Lezingen

Je kan nu ook als niet-leerling lezingen Kunst- en Cultuur volgen bij GA voor Kunst.

Bij deze lezingen neemt Erwin Oosterbosch je mee op een reis door de tijd en leren we je kunst en cultuur begrijpen. Via schermpresentaties zoomen we letterlijk in op het werk van de grote meesters van vroeger en nu. We confronteren onze ideeën over kunst met beeldenstormers zoals Picasso, en bekijken het Impressionisme, Expressionisme, Abstracte Kunst, ... Kortom, we vernemen hoe grote kunst altijd al ons leven heeft ‘verbeeld’.

Je kan inschrijven voor deze lezingen. Ze gaan door in de academie, Welzijnscampus 9 te Genk, telkens van 19u30 tot 21u.

Talent + Inspiratie = Kunstwerk?

25 oktober 2023 

Grote kunstenaars hebben het toch makkelijk. Ze barsten van talent en de inspiratie ‘komt vanzelf’. Is het inderdaad voor hen zo probleemloos? Bepaalt talent alles of zijn er nog andere factoren die een kunstwerk bepalen? Aan de hand van voorbeelden en citaten van bekende artiesten wordt een inzicht gegeven hoe zij er zelf over dachten.

‘Net echt’: de ultieme vorm van afbeelden? 

22 november 2023

Is ‘net echt’ de hoogste vorm van kunst? Zijn afwijkingen en vervormingen van dat ‘net echt’ altijd fouten in het kunstwerk? Wat dan met kunststromingen zoals het expressionisme, kubisme of abstracte kunst?

In deze lezing geven we je inzicht in begrippen zoals interpretatie, stilering en abstrahering om alzo tot een juistere kunstwaardering te komen.

Het verschil tussen impressionisme en expressionisme.

 20 december 2023

‘Être de son temps’ wordt vanaf eind 19de eeuw het uitgangspunt voor de beeldende kunstenaar. Bij het impressionisme begint de moderne kunst, maar daar eindigt ze niet. Kunststromingen volgen mekaar op. Waar liggen de grote verschillen tussen beide belangrijke moderne kunststromingen?

met aansluitende rondleiding door tentoonstelling Knappe Koppen in het Emile Van Dorenmuseum

Compositie.

 24 januari 2024

Bestaan er onderliggende schema’s, vastliggende compositieregels die de schoonheid van een kunstwerk bepalen? Bestaat er een esthetica die de persoonlijke beoordeling overstijgt of is schoonheid veeleer subjectief bepaald? Wat dan met zoiets als de gulden snede? Zijn compositiepatronen louter toeval of is er meer aan de hand?

Dat kan ik ook!’ Vooroordelen over moderne kunst.

 21 februari 2024

‘Dat kan ik ook!’, ’Je moet de juiste mensen kennen’, ‘Het is allemaal persoonlijke smaak’, ‘Vroeger was alles veel beter, ook de kunst’... . Welke zijn de grote vooroordelen tegenover de moderne kunst en hoe werken we deze weg zodat we tot een juiste kunstappreciatie en –beleving komen? 

Abstracte kunst - GEANNULEERD

20 maart 2024 

Wat is non-figuratieve of abstracte kunst? Wanneer werd het eerste abstracte kunstwerk gemaakt en wie zijn belangrijke abstracte kunstenaars vanaf het begin van de kunststroming tot nu.

Pablo Picasso: : zijn leven, zijn werk, zijn vrouwen.

24 april 2024

Picasso was wellicht de grootste beeldende kunstenaar van de 20ste eeuw. Hij liet een omvangrijk oeuvre na in verschillende stijlen (expressionisme, kubisme, surrealisme,…). Een oeuvre tussen leven, liefde(s) en de dood.

Schrijf je in!

Videokunst.

22 mei 2024

Het bewegend beeld doet aanvang 20ste eeuw zijn intrede in de kunst. Waar ligt het verschil tussen filmkunst (cinema) en de videokunst? Wat zijn de specifieke kenmerken van videokunst en wie zijn haar grote vertegenwoordigers?

Schrijf je in!

Deelnemen kost 5 euro (leerlingen GA voor Kunst: gratis)