Vervolgopleidingen Muziek

De lessen herbeginnen vanaf vrijdag 1 september 2023

> Wat ná de vierde graad? 

Kan je nog academielessen volgen wanneer je de 4de graad beëindigde? 

Jazeker! Er zijn zelfs meerdere mogelijkheden: 

1. In een andere studierichting

  • Van Vertolkend muzikant naar Creërend muzikant en omgekeerd 

Studeerde je bijv. af in de 4de graad Vertolkend muzikant? Dan kan je als vervolgopleiding herinstromen in de 4de graad Creërend muzikant. Studeerde je al meerdere jaren geleden af, dan kan je in sommige gevallen herstarten in Vertolkend muzikant (zij die de vroegere hogere graad ‘optie samenspel’ volgden), of in Creërend muzikant (zij die de hogere graad ‘Optie instrument’ volgden). 

Voor meer info: zie hier.

  • Directie instrumentale muziek (dirigentenopleiding)

2. In een andere optie 

Je kan altijd herinstromen in een optie die je nog niet volgde. Denk aan Musical, Muziek Schrijven, Muziekproductie, Folk- en Wereldmuziek, … Opnieuw dezelfde optie volgen maar dan met andere vakken, is niet mogelijk. 

3. Specialisatie

Als uitmuntende leerling krijg je de kans om te excelleren en je te specialiseren in de optie die je in de vierde graad volgde (afwijkingen hierop kunnen aangevraagd). 

Specialisatie Optie Klassiek, JPR, Folk, Musical/muziektheater, Muziekproductie, Dirigent, Notenleer: je krijgt 2 uur les per week gedurende 2 jaar. 

Niet alleen de leerlingen uit de JoTa-klas (Jong Talent-klas) kunnen doorstromen naar specialisatie, ook leerlingen die kunnen aantonen dat ze over voldoende kwaliteiten beschikken komen in aanmerking. 

In onze academie organiseren we hiervoor audities. De kandidaten presenteren zich: 

  • op een van de Slotconcerten 4.3 met externe jury. Dit slotconcert geldt dan als auditie. De jury neemt in haar evaluatie op of de leerling al dan niet toegelaten wordt tot de specialisatie; 
  • of op een auditie bij aanvang van het nieuwe schooljaar. Zo kunnen ook leerlingen die vroeger al afstudeerden zich kandidaat stellen. 
  • of via een toelatingsperiode (specialisatie Notenleer/arrangeren) 

Daarnaast zal je gevraagd worden waarin je je wil specialiseren. In overleg met je leraar kan dat een specifieke stijl zijn (hedendaagse muziek), een componist, een genre (opera), … 

Kandidaten melden zich via het secretariaat of nemen contact op met de leraar via astrid.vanhees@gavoorkunst.be

4. Muziekgeschiedenis 

Altijd al geboeid geweest in het werk en leven van componisten? Of in muziekgenres en -stijlen? Met wat voorkennis kan je deze opleiding op zich volgen, of samen met een andere optie, of als vervolgopleiding. 

Je krijgt 2 uur les per week, gedurende 3 jaar, en kan kiezen uit 2 opties: 

  • Muziekgeschiedenis klassiek 
  • Muziekgeschiedenis jazz-pop-rock 

5. Met een ander instrument

Je kan herstarten met een ander instrument (of met zang). 

Afhankelijk van je nieuwe instrumentkeuze herstart je in de 2de of de 3de graad. 

  • Is er een duidelijke verwantschap met je vorig instrument, dan kan je herstarten in de 3de graad. Een vrijstelling kan eventueel aangevraagd en dient goedgekeurd. Studeerde je bijv. af met piano, dan kan je herinstromen met orgel of klavecimbel, in 3.1. 
  • Herstarten met een instrument dat niet verwant is met je vorige? Dan herstart je in de tweede graad, met een eventuele vrijstelling voor notenleer. 
    Bijvoorbeeld van een blaasinstrument naar een strijk- of klavierinstrument, of zang, of slagwerk, enz. 
  • Herstarten met hetzelfde instrument, maar in een andere stijlrichting? Dat kan voor volgende instrumenten, waarbij je herinstapt in de 3de graad: 
    • Van Klassiek naar JPR of omgekeerd: piano, zang, gitaar, trompet, sax, viool, slagwerk 
    • Van Klassiek of JPR naar Folk- en Wereldmuziek of omgekeerd: viool