Orgel

Bespelen

Het orgel heeft één of meer manuaalklavieren (voor de handen) en vaak ook een pedaalklavier (voor de voeten). Door het gebruik van de registers kun je veel verschillende klanken en toonhoogtes laten horen. Dat geeft aan de orgelklank veel variatie: van heel zacht naar heel sterk, van heel donker naar heel vrolijk, enz…

Om dit instrument te bespelen moet je verschillende stemmen tegelijk lezen en ook fa-sleutel moet je onder de knie hebben.

Een orgel is zo groot dat je het niet kan meenemen. Er staat thuis best een studie-instrument om te oefenen. Tijdens de les speel je op het orgel in de academie, of als het kan gaan we ook af en toe spelen in de kerk.

Kopen of huren

Een echt pijporgel kopen is voor bijna iedereen te duur. Elektronische vervangorgels zijn er nieuw vanaf 2500 euro en tweedehands al vanaf 400 euro. Daarmee kun je thuis goed werken. Sommige leerlingen studeren thuis vooral op een piano en enkelen gaan regelmatig in een kerk studeren.

Een orgel kan je niet huren.

Toekomst

Het orgel wordt gebruikt als solo-instrument, maar ook als begeleiding voor zangers, koren, allerlei instrumenten en ook in combinatie met orkest. In de orgellessen wordt regelmatig met andere muzikanten samengewerkt, omdat dat heel leerzaam is en tegelijk ook heel aangenaam.
Ga er niet van uit dat een orgel enkel in een kerk thuishoort, je vindt het evengoed in een concertzaal en in de huiskamer. Er is dan ook veel orgelmuziek die niet religieus of kerkelijk gebonden is. Op het klassieke pijporgel komen vooral de klassieke genres aan bod, de hoeveelheid orgelmuziek is enorm uitgebreid. Ook nogal wat moderne muziek kan op het orgel tot haar recht komen.

Leerkrachten

Je krijgt les van Johan Hermans of Manu Libert.