Harp

Algemeen

De harp behoort tot de oudste snaarinstrumenten. Het aantal snaren op de harp kan variëren van 22 snaren tot 47 snaren.Het geluid ontstaat door met de vingertoppen aan de snaren te tokkelen. Een harpist speelt met beide handen en gebruikt, met uitzondering van de pink, alle vingers! 

Naast de concertharp, die een vaste plaats in het symfonieorkest heeft, is de kleinere hakenharp een veel bespeeld instrument. Het is een geliefd instrument in de muzikale tradities van Ierland, Schotland, Wales en Bretagne én het startinstrument in de academie.

Lessen

Wij gaan 'op zoek naar de gevoelige snaar'! In de harples maak je kennis met vele muziekstijlen, waaronder volksmuziek, klassieke muziek, populaire muziek en improvisatie.

Je leert de fijne kneepjes van het harpspel, zodat je met een soepele techniek al snel mooie muziek kunt spelen. Samen met de andere harpleerlingen kun je dan ook al in een groep musiceren.

Daarnaast leer je in de harples hoe je thuis kunt oefenen en studeren, zodat je hobby plezierig en uitdagend is. Het enige dat we van jou vragen is dat je er aandacht en tijd voor vrij maakt. Om de techniek van het harpspel te leren beheersen en er plezier aan beleven zal dit een minimum van 20 minuten per dag zijn.

Bij jonge leerlingen is regelmatig contact met de ouders gewenst om efficiënter te kunnen coachen en bijsturen.

Samen gaan we op zoek naar je muzikale voorkeuren en jouw 'gevoelige snaar'.

Kopen of huren

Omdat het leren bespelen van de harp niet alleen op de Academie gebeurt, heb je thuis een instrument nodig.

De academie van Genk heeft, voor beginnende leerlingen uit Genk, 5 hakenharpen in de verhuur. De huurtermijn is maximaal twee schooljaren.

De mogelijkheden voor de aanschaf van een harp zijn zeer divers en afhankelijk van je persoonlijke situatie. Jongere leerlingen beginnen op een kleine hakenharp met minimaal 34 snaren.

De harpwinkels in België en Nederland bieden verschillende huur en huurkoop constructies aan. Tweedehands instrumenten zijn vindbaar. De harplerares kan je hierbij helpen en adviseren.

Leerkracht

Je krijg les van Josephine van Son.