Gitaar

 

Bespelen

Er bestaan vele soorten gitaren. 

In de Genkse Academie starten kinderen en volwassenen de gitaarlessen op een klassieke gitaar (ook wel ‘Spaanse’ gitaar). Jongeren (vanaf 12 jaar) en volwassenen hebben de keuze tussen een klassieke gitaar, een elektrische gitaar of een basgitaar.

Kopen of huren

Een klassieke gitaar herken je het gemakkelijkst aan de snaren, drie daarvan zijn van nylon. Ook wijzen de stemmechanieken naar achter.

Een klassieke gitaar kan je bij ons huren. Voor kinderen zijn er kleinere gitaren.

Nieuw kan je een degelijke studiegitaar kopen voor zo'n 250€, tweedehands uiteraard goedkoper. In vergelijking met andere instrumenten is dat relatief goedkoop. 

Als je eraan denkt een gitaar te kopen, overleg dan eventueel met je (toekomstige) leerkracht zo ben je zeker dat je een degelijk instrument aanschaft.

Alle andere gitaarsoorten kan je niet huren.

De lessen

In het eerste jaar moet je natuurlijk eerst en vooral leren hoe je je instrument gebruikt. Afhankelijk van de leeftijd waarop je aan de lessen begint, wordt de muziek die je gaat spelen aangepast. Dat kan gaan van korte kinderliedjes tot populaire melodieën. Hoe langer je les volgt, hoe meer soorten muziek je langs je gitaar ontdekt. 

Hoe jonger je kan beginnen, hoe beter. Na enkele jaren klassieke gitaar heb je ook een stevige basis om verder te gaan verkennen: elektrische gitaar, basgitaar, …

Per week krijg je één uur gitaarles in een groepje van 3 of 4. Na enkele jaren worden de groepjes kleiner. Vanaf het vierde jaar heb je twee gitaarlessen per week waarvan één in een grotere groep waarmee je dan samenspeelt.

Buiten je wekelijkse les is het belangrijk dat je dagelijks op je gitaar speelt. In het begin red je het met een kwartiertje. Later ga je vanzelf langer spelen.

Toekomst

Een gitaar is een ideaal instrument om alleen te spelen. Jezelf begeleiden bij het zingen gaat ook. Een gitaar is ook bij uitstek geschikt om in een klein groepje te spelen, een rockgroepje bijvoorbeeld. Om later in een groot klassiek orkest te spelen, is een gitaar niet geschikt. 

Leerkrachten

Enkele leerkrachten die je in het gitaarspelen kunnen begeleiden zijn:

Annick Briers, Chris Evens, Patrick Smits en Bart Timmermans voor de klassieke gitaar. Roeland Alen, Costa Arvanitidis en Stijn Bervoets voor pop&jazz gitaar. 

Rob Zeguers voor basgitaar.