Fagot

Oorsprong van de fagot en enkele weetjes

De naam fagot komt van het Italiaanse woord ‘fagotto’. Dit betekent letterlijk ‘takkenbundel’. We spelen dus eigenlijk op een bewerkte houten stok die werd dubbelgevouwen en van klepjes en gaten voorzien.

Een fagot is een laag klinkend houten blaasinstrument. De totale lengte van de luchtkolom is 2m50! Daarom is de pijp dus dubbelgevouwen. Het instrument is gemaakt uit esdoorn en weegt zo’n 3 kilogram.

In de renaissance- en barokperiode (dus al enkele honderden jaren geleden!) bespeelde men een dulciaan. Die lijkt qua uiterlijk erg op de fagot. Uit dit instrument is dan ook de fagot ontstaan. De fagot is in de loop der tijd nog verbeterd, omdat materialen en technieken steeds beter werden. Ook zijn er steeds meer kleppen aangebracht.

Een fagot kan solo bespeeld worden. Ook bestaat er heel veel muziek om samen met piano, clavecimbel of orgel te spelen.

De fagot is sinds de achttiende eeuw een vast lid van het symfonisch orkest. Men vindt meestal twee fagotten in dit orkest. In de moderne grote symfonische werken zijn dan weer vaak drie fagotten en een contrafagot aanwezig. De contrafagot is het grote broertje van de fagot, en klinkt nóg lager!

In het harmonieorkest is de fagot niet weg te denken. We spelen daar zowel de hoge zangerige melodietjes als de lage basstem.

Algemeen

Fagot spelen is voor iedereen, jong en oud!

Voor kleinere kinderen zijn er mini- fagotten: de fagottino’s. Na één of twee jaar schakel je dan over naar de grote fagot. Voor kinderen waarvan de handen reeds groot genoeg zijn (en voor jongeren/volwassenen), beschikt de academie over gewone fagotten en fagotten met aangepaste kleppen voor kinderhanden.

Fagotles kan je volgen in Genk en in Diepenbeek.

De fagot wordt uiteen genomen en in een koffer geplaatst. Meenemen kan ook op de rug (met een soort rugzak).

De fagot kan zitten of staand gespeeld worden. Hiervoor hebben we een zitriem of een harnas.

De fagot wordt bespeeld door een rietje. Dit riet is gemaakt van bamboe en touw, wie wil leert zelf ook rietjes maken in de klas! De rietjes kan je natuurlijk ook gewoon kopen bij de juf, of (iets duurder) in de winkel. Gemiddeld gebruik je in de muziekacademie zo’n 4 rieten per jaar.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De eerste jaren starten we met de boeken ‘Abracadabra Bassoon, ‘Team Woodwind’, ‘Learn as you Play the Bassoon’ en/of ‘Weisenborn studies’. De leerling beslist zelf of hij al dan niet voor een boek met CD kiest.

De studies worden aangevuld met toffe liedjes die na enkele maanden reeds begeleid zullen worden door onze pianobegeleider. Disney liedjes worden meestal begeleid door een CD’tje.

Ook toonladders komen geregeld aan bod. Techniek is belangrijk en toonladder- spelletjes zijn best leuk!

Fagottisten spelen graag met 2 of 3 leerlingen samen maar krijgen ook apart les.

Hoe vaak en hoeveel moet ik oefenen?

Liever elke dag 10 minuten dan 2 keer per week een uur!

Hoe meer je oefent, hoe sneller je vooruit zal gaan. De juf, en misschien ook mama/papa, helpen je een goede studiemethode te ontwikkelen.

Kopen of huren

Fagotten en fagottino’s kan je jarenlang huren aan de academie.

Nieuwe fagotten kopen kost rond de €7000. Tweedehands instrumenten vind je vanaf €600, gemiddeld kost een tweedehands fagot €3000. De leerkracht helpt je bij de zoektocht naar het voor jou ideale instrument.

Ook huurkoop is soms mogelijk, afhankelijk van de winkel.

Toekomst

Een fagottist is zeer gewild bij eender welk harmonieorkest in je buurt.

Indien je je aansluit bij een vereniging, wordt daar vaak een instrument in bruikleen aangeboden of bieden ze je een renteloze lening aan.

Leerkracht

Je krijgt les van Inge Peters.