Contrabas

BESPELEN

Een contrabas is zo groot dat je er bij moet staan of op een kruk moet zitten. Je speelt er op door de snaren te plukken met je vingers of aan te strijken met een strijkstok. Met de andere hand druk je de snaren in om andere noten te spelen. Op een contrabas speel je jazz (plukken) of klassiek (strijken). Van alle strijkinstrumenten klinkt de contrabas het laagst.

KOPEN OF HUREN

Een contrabas kopen is altijd duur. De goedkoopste bassen kosten ongeveer €1000, geschikt voor jazz maar minder voor klassiek. Goede bassen worden steeds meer waard naarmate ze ouder zijn. Een tweedehands instrument hoeft dus niet goedkoper te zijn. Er moet ook een strijkstok bij. Aan de academie kan je een contrabas met strijkstok huren, ook in kleine maten! Ook buiten de academie kan je huren.

TOEKOMST

Klassieke bassisten kunnen in het strijkorkest of andere ensembles van de academie terecht. Steeds meer harmonie-orkesten hebben contrabassisten. Er zijn weinig bassisten dus ze zijn veel gevraagd. Jazzbassisten kunnen later terecht in het jazz-circuit. Als je goed genoeg bent kan je ook als freelance beroepsmuzikant aan de slag of als lid van een symfonieorkest.

LESSEN

De lessen zijn erop gericht je op een praktijkgerichte manier tot een zelfstandig functionerende bassist te maken. Je leert alles wat van een bassist in een ensemble wordt gevraagd. je maakt ook kennis met muziek die voor contrabas als solo-instrument is geschreven.

LEERKRACHTEN

Je krijgt les van Rob Zeguers.