Contrabas

Bespelen

Een contrabas is zo groot dat je er bij moet staan of op een kruk moet zitten. Je speelt er op door de snaren te plukken met je vingers of aan te strijken met een strijkstok. Met de andere hand druk je de snaren in om andere noten te spelen. Op een contrabas speel je jazz (plukken) of klassiek (strijken). Van alle strijkinstrumenten klinkt de contrabas het laagst.

Kopen of huren

Een contrabas kopen is altijd duur. De goedkoopsten zijn rond de €1000, geschikt voor jazz maar minder voor klassiek. Goede bassen worden steeds meer waard naarmate ze ouder zijn. Een 2e hands hoeft dus niet goedkoper te zijn. Er moet ook een strijkstok bij, ook als je jazz wil leren. De academie heeft contrabassen met strijkstok te huur. Ook buiten de academie kan je huren.

Toekomst

Als jazzbassist is er plaats in de ensembles van de academie. Klassieke bassisten kunnen in het strijkorkest of andere ensembles van de academie. Steeds meer harmonie orkesten hebben contrabassisten. Er zijn weinig bassisten dus ze zijn veel gevraagd. Jazzbassisten kunnen later terecht in het jazz-circuit. Als je goed genoeg bent kan je ook als freelance beroepsmuzikant aan de slag. Klassieke bassisten kunnen terecht in symfonie orkesten.

Lessen

De lessen zijn erop gericht je op een praktijkgerichte manier tot een zelfstandig functionerende bassist te maken. Ook jazzbassisten leren strijken om zo het spelen van de goede toonhoogte van de noten te kunnen oefenen.

Leerkrachten

Je krijgt les van Rob Zeguers