Cello

Klank

De cello heeft een diepe, warme klank. Je kan er zowel mooie, trage melodieën als snelle, vrolijke deuntjes op spelen.

Voor wie

Je moet van de klank van de cello houden, een goed gehoor en een normale fysiek hebben. Je moet ook wel wat geduld en doorzettingsvermogen hebben. Regelmatig oefenen is zeer belangrijk.

Kopen of huren

Je kunt al een bruikbare studiecello kopen vanaf ongeveer 1250 €. Oude instrumenten en instrumenten die gebouwd werden door een beroemde vioolbouwer kunnen heel waardevol zijn. Indien je eraan denkt een cello te kopen, roep dan in elk geval de hulp in van de leraar of een ander ervaren persoon, want er zijn vele verschillen in de instrumenten.


In de academie kun je een cello huren (zolang de voorraad strekt). Je kunt het instrument twee jaar huren, daarna moet je zelf voor een instrument zorgen (tenzij je nog niet groot genoeg bent om een 4/4 cello te bespelen). Er zijn ook gespecialiseerde muziekwinkels waar je een cello kan huren.

Toekomst

Binnen de academie zijn er het samenspel voor strijkers en kamermuziekgroepen. Buiten en na de academie kan je terecht in allerlei orkesten en groepen: strijkkwartet, symfonisch orkest, jeugdorkest, harmonieorkest, kamermuziekgroepen of bandjes.


De stijlmogelijkheden zijn onbeperkt maar de cello wordt het meest gebruikt in de klassieke muziek. De laatste 400 jaar componeerden talrijke Westerse componisten voor het instrument. Het repertorium is heel uitgebreid.

Lessen

Je krijgt eenmaal per week een uur les in een groepje van maximaal vier leerlingen.

Oefening baart kunst.

Lessen

Je krijgt les van Anthony Gröger of van Noëlla Verjans.