Accordeon

Bespelen

De accordeon is een veelzijdig instrument waarop je bijna alle muziekstijlen kunt spelen zoaols populaire liedjes, folk, tango, klezmer, klassieke muziek, popmuziekā€¦

Bovendien kan je je instrument makkelijk overal meenemen kan je jezelf begeleiden.

Er bestaan veel soorten accordeons:

  • op het rechterklavier speel je de melodie op de knoppen, of op een pianoklavier. In tegenstelling tot het pianoklavier, liggen de toetsen op een knopaccordeon dichter bij elkaar.
  • er bestaan instrumenten met op het linkerklavier, de baskant, rechte rijen toetsen of Belgische bassen (let op: dit is een verouderd systeem) en instrumenten met schuine rijen ofwel internationale bassen. Op dit klavier kun je een akkoord vormen door maar één knopje in te drukken (vandaar de naam accordeon).

Je hebt ook accordeons met een convertor. Als je dan op het linkerklavier knopper indrukt, kan je enkel nog één noot spelen in plaats van akoorden, en wordt het linkerklavier het spiegelbeeld van het rechterklavier. Je kan dan zowel rechts als links tegelijkertijd mooie melodieën spelen.

De acoordeonleerkracht van GA voor Kunst, raadt je aan om een knopaccordeon met internationale bassen te kopen.

Kopen of huren

Een accordeon kan je nieuw of tweedehands kopen. Laat je bij de aankoop van een instrument steeds adviseren door je leerkracht omtrent de kwaliteit en de verschillende systemen!

Zolang er in de academie accordeons ter beschikking zijn, kan je er eentje huren voor maximaal twee schooljaren. Daarna moet je je eigen instrument aankopen. Je kan ook in bepaalde muziekwinkels een accordeon huren.

Toekomst

In de academie kan je leren samenspelen. Je volgt dan het vak samenspel of instrumentaal ensemble. Buiten de academie kan je terecht in een accordeonorkest of in orkesten met diverse bezettingen.

Lessen

Je krijgt eenmaal per week een uur les in een groepje van maximaal drie leerlingen. Net zoals bij de andere instrumenten is thuis regelmatig oefenen nodig.

Je krijgt les van Wendy Remans.