Accordeon

 

De accordeon is een veelzijdig instrument waarop je bijna alle muziekstijlen kunt spelen zoals populaire liedjes, folk, tango, klezmer, klassieke muziek, popmuziek…

Bovendien kan je je instrument makkelijk overal meenemen en kan je jezelf begeleiden.

Er bestaan veel soorten accordeons:

  • op het rechterklavier speel je de melodie op knoppen of op pianotoetsen (pianoklavier). In tegenstelling tot het pianoklavier, liggen de knoppen op een knopaccordeon dichter bij elkaar en heb je meer noten die je kunt spelen.
  • op het linkerklavier (de baskant) staan alleen maar knoppen. Hiermee speel je de begeleiding van je melodie. In de baskant liggen de knopjes in schuine rijen (internationaal systeem) en soms ook in rechte rijen (Belgisch systeem, let op: dit systeem is verouderd en wordt niet meer gebruikt!) Op dit klavier kun je een akkoord vormen door maar één knopje in te drukken (vandaar de naam accordeon).

Sommige accordeon hebben ook een convertor. Dit is een speciale knop in de baskant (linkerklavier). Als je deze knop indrukt, kan je enkel nog één noot spelen in plaats van akkoorden, en wordt het linkerklavier het spiegelbeeld van het rechterklavier. Je kan dan zowel rechts als links tegelijkertijd mooie melodieën spelen.

KOPEN OF HUREN

Een accordeon kan je nieuw of tweedehands kopen. Laat je bij de aankoop van een instrument steeds adviseren door je leerkracht omtrent de kwaliteit en de verschillende systemen!

Zolang er in de academie accordeons ter beschikking zijn, kan je er eentje huren voor maximaal twee schooljaren. Daarna moet je je eigen instrument aankopen. Je kan ook in bepaalde muziekwinkels een accordeon huren.

TOEKOMST

In de academie kan je leren samenspelen. Je volgt dan het vak samenspel of instrumentaal ensemble. Buiten de academie kan je terecht in een accordeonorkest of in orkesten met diverse bezettingen.

LESSEN

Je krijgt eenmaal per week een uur les in een groepje van maximaal drie leerlingen. Net zoals bij de andere instrumenten is thuis regelmatig oefenen nodig.

Leerkracht

Je krijgt les van Wendy Remans.