Ontwerpstudio ORA (object, ruimte, & architectuur)

Het atelier Architectuurtekenen evolueert naar een multidisciplinaire ontwerpstudio waarin uitdagingen niet worden geschuwd. Zo realiseer- den we de paviljoenen aan de Molenvijver (2018), de scenografie van de tentoonstelling ‘KNSTNR/FTGRF zkt LNDSCHP ‘ in het Emile Van Dorenmuseum (2019) en ontwierpen we een buitenpodium voor C-mine (2020).
 
Ontwerpstudio ORA richt zich naar creatieve enthousiaste mensen die met open vizier aan de slag willen met concrete ontwerpopdrachten.
Zowel object - meubel, verlichtingsarmaturen, tassen, ... 
als ruimte - interieur, scenografie,..
als architectuur - paviljoenen, trappen, gebouwen, ... komen aan bod.
Het ontwerpproces start met het analyseren van de vraag en het formuleren van criteria waaraan het ontwerp dient te voldoen.Dan kan het ‘echte’ werk beginnen. We onderzoeken meerdere varianten om na evaluatie te komen tot een definitief concept. Als ontwerper beantwoorden we niet louter de vraag van onze opdrachtgever, we anticiperen ook op doelstellingen en problemen die zich in de toekomst kunnen stellen. Duurzaamheid, ecologie, circulaire economie en ‘consuminderen’ behoren steeds tot de uitgangspunten.

Wanneer we erin slagen deze criteria en uitgangspunten goed te vertalen in het ontwerp door de juiste materiaalkeuzes, verhoudingen, constructie, compositie, techniek en intentie, ... dan overstijgen we het louter functionele, dan ontstaat er poëzie en dat is de uiteindelijke bedoeling.

Het ontwerpschetsen is onze taal, dat oefenen we wekelijks.

Voor het maken van maquettes en prototypes hebben we o.a. een 3D-printer, een lasercutter en een precisiezaagtafel. Om deze machines te kunnen aansturen en de ontwerpen te visualiseren leren we stap voor stap CAD-tekenen.

Eerder verworven vaardigheden kunnen tijdens het traject gedeeld of samen ingezet. De creatieve en technische inbreng van elkeen verrijkt het geheel.

Regelmatig gaan we op pad om architectuur en ruimte te ervaren en beleven. We doen inspiratie op in tentoonstellingen en we laten ons creatief voeden tijdens lezingen. Een meerdaagse, eventueel buitenlandse studiereis behoort tot de mogelijkheden.

Leerkracht:

Klas van jouw keuze volzet? Andere momenten niet haalbaar? Zet je zeker op de wachtlijst. Mail naar info@gavoorkunst.be